Over ons

In het gezellige dorp Dalen vindt u Brasserie Cornelis. Een pand met een rijke historie.

Van oudsher een vertrouwd adres voor reizigers die door Drenthe richting Overijssel gingen en in Dalen een goed overnachtingsadres vonden bij Jan en Niesje Cornelis, die hier rond 1800 een herberg hadden. Ook was dit pand een begrip voor feestelijke gebeurtenissen vanuit de lokale bevolking.

In 1863 vond er een verbouwing plaats, zodat boeren aan de ene kant konden binnenrijden om hun paard en wagen te stallen. Even een hapje eten in het café, om vervolgens aan de andere kant de deel weer te verlaten. In die tijd werden er ook kamers verhuurd. In 1914 plaatse toenmalige uitbater Hendrik Bos een speeltuin achter het hotel en haalde ook grote toneelgezelschappen naar Cornelis.

Een brand in 1937 legde het hele pand in de as. In het jaar daarna werd het huidige café-restaurant gebouwd. De vorige uitbaters Jan en Marchien Lubbinge geven in 2021 te kennen te stoppen met Cornelis. Met veel passie en plezier 24 jaar lang de scepter gezwaaid. Van maart 2022 t/m mei 2023 heeft het pand leeg gestaan. Dit was een doorn in het oog van vele dalenaren. Zo ook voor Marthijs Wegdam en Johan Scholten. Zij besloten het pand te kopen en zijn van plan om het gehele pand opnieuw te bouwen in oude staat, van voor de brand. Wanneer het pand tegen de vlakte gaat is nog niet bekend. Het voornemen is om aan de voorkant het horeca gedeelte te behouden en achter appartementen te bouwen.  

Erik Esschendal en de gebroeders Erik en René Bulle nemen samen met hun vrouwen tot die tijd het horeca gedeelte voor hun rekening. De tijden zijn veranderd, maar bij Brasserie Cornelis is nog steeds de gezelligheid en sfeer van de boeren gastvrijheid van vroeger te vinden. Logeren kan hier niet meer, maar wees welkom voor een lunch, een borrel of een heerlijk diner. Iets te vieren? Dit kan natuurlijk ook. Wij verzorgen in overleg graag een feestje op maat.  

Met veel passie en plezier heten we u van harte welkom in Brasserie Cornelis. Kom binnen, ontspan en geniet! 

Brasserie cornelis vroeger
foto-brasserie-cornelis-terras14
Scroll naar boven